NUTRITIA IN TIMPUL TRATAMENTULUI CITOSTATIC: PARTEA 4

CE SA MANANCI CAND NUMARUL CELULELOR ALBE ESTE MIC

–          Carne, pui, peste, tofu si nuci: asigura-te ca acestea sunt gatite indeajuns.

Foloseste un termometru de carne pentru a te asigura ca au ajuns la temperaturile recomandate;

In cazul folosirii tofu: daca l-ai achizitionat din sectiunea de produse refrigerate, taie-l in cubulete de 1 cm si fierbe-l 5 minute inainte de a-l manca sau pregati in retete.

Nucile recomandate sunt cele pastrate in vid.

A se evita: sushi, pestele gatit insuficient, nuci crude sau unt de arahide proaspat facut.

–          Ouale: gateste ouale pana cand galbenusurile si albusurile sunt solide.

A se evita: ouale crude sau gatite moi, mancarurile ce contin oua crude ca maioneza, dressingul unor salate etc.

–          Lapte si produse din lapte: a se consuma numai lapte, iaurt, branza pasteurizate.

A se evita: branza cu mucegai, moale ca Gorgonzola, Brie, Roquefort  si cele mexicane deoarece sun facute din lapte nepasteurizat.

–          Paine, cereale, orez si paste: recomandate: paine, covrigei, briose, cereale, cartofi, paste, orez se pot consuma atata vreme cat vin impachetate individual si nu vandute la kilogram;

A se evita: cele de mai sus vandute la kilogram.

–          Fructe si legume: se pot consuma crude atata timp cat sunt spalate sub jet de apa si sunt frecate usor cu o perie speciala pentru curatarea fructelor si legumelor;

A se evita: salatele proaspete si dressing-urile gasite in sectiunile special dedicate din magazine, orice leguma care are mai multe straturi ca: varza, brocoli.

–          Deserturi si dulciuri: de preferat cele cumparate, sigilate in portiuni mici. Cele facute in casa, doar imediat dupa ce au fost facute, placintele cu fructe, torturi, prajiturele, inghetata, gemurile pasteurizate, jeleuri etc. toate acestea se pot manca.

A se evita: produsele cu crema nerefrigerate, mierea.

–          Apa si bauturi: bea apa numai din sursele orasului sau cea cumparata de la magazin, sucuri pasteurizate, cafea sau ceai. Se pot consuma si sucurile de fructe proaspat facute.

A se evita: apa din lacuri, rauri, puturi, sucurile de fructe si legume nepasteurizate, apele cu suplimente si vitamine.