NUTRITIA IN TIMPUL TRATAMENTULUI CITOSTATIC: PARTEA 7

GURA USCATA SAU SALIVA INGROSATA:

Si ea poate fi cauzata de medicatie. O gura uscata poate favoriza aparitia infectiilor. De aceea este necesar sa bei multe lichide si sa mananci alimente cat mai moi. O igiena bucala exemplara este necesara: spala-te pe dinti dupa fiecare masa si inainte de culcare, foloseste bicarbonatul sau alte lotiuni de gura pentru clatire.

CE POTI FACE:

–          Bea cel putin 8-10 pahare de apa pe zi si ia cu tine o sticla de apa atunci cand pleci de acasa.

–          Musca putin din alimente si mesteca-le foarte bine;

–          Mananca alimente moi, reci sau la temperatura camerei. Incearca blenderul pentru a pasa fructe sau legume. Poti consuma carne de pui sau peste sau cereale. Evita alimentele care se lipesc de cerul gurii ca untul de arahide.

–          Recomandate sunt iaurturile, supele, cremele etc.

–          Mesteca guma fara zahar pentru a stimula glandele salivare.

–          Pastreaza-ti gura curata: clateste-ti gura inainte si dupa masa cu apa sau o solutie speciala alcatuita din: un sfert apa, 1 lingurita sare, 1 lingurita bicarbonat de sodiu- amesteca-le bine inainte sa le folosesti. Foloseste o periuta de dinti moale cu care sa iti periezi si limba. Intreaba-ti doctorul daca poti folosi ata dentara.

–          Evita lotiunile de gura din comert, alcoolul, tutunul si bauturile acidulate.

–          Limiteaza aportul de cofeina;

–          Ananasul proaspat poate subtia saliva, dar este recomandat numai daca nu ai dureri bucale;

–          Daca vrei sa folosesti suplimente nutritionale pentru a inlocui mese, sfatuieste-te cu medicul tau curant.

CE SA MANANCI CAND AI GURA USCATA:

Proteine: carne, peste in sosuri, supe, tocanite. De evitat: carnea fara sosuri.

Paine, cereale, paste si orez: paine, cereale reci sau gatite, cu lapte, orez in sosuri sau lapte. De evitat: paine uscata, paste, orez, chips-uri, covrigei, cereale.

Fructe si legume: fructele din conserve sau proaspete care au o textura moale, ca piersicile si portocalele, legume in sos. De evitat: banane si fructe uscate, legumele care nu sunt in sos si nu au o consistenta moale.

Bauturi, deserturi si alte tipuri de alimente: ceai cu lamaie, bauturi sportive, suplimenti nutritionali, milk shake facut in casa, inghetata, serbet, pudinca, unt, margarina, dressing de salate. A se evita: prajiturelele, placinte daca nu sunt inmuiate in lapte.

DURERI DE GURA SAU IN GAT

Este un efect secundar al chimioterapiei. Pentru aceasta trebuie sa consumi alimente moi, la temperatura camerei sau reci. Pe de alta parte alimentele care sunt uscate vor fi iritante, la fel ca si alcoolul, fructele acide sau mancarurile picante. Clateste-ti gura des cu o solutie formata din 1 lingurita de bicarbonat de sodiu si o lingurita de sare amestecata in apa.

CE POTI FACE:

–          Evita alimentele acide sau sarate, muraturile, mancarurile pe baza de rosii si anumite supe la cutie;

–          Evita alimentele tari ca nucile, granola, paine prajita, biscuiti, chips-uri, legumele si fructele crude;

–          Incearca alimente care sunt fie reci, fie la temperatura camerei. Alimentele care sunt foarte fierbinti vor crea disconfort. Ingheata fructe sau poti suge cuburi de gheata.

–          Nu consuma cafeina, alcool si tutun;

–          Evita condimentele ca: chili, curry, sosurile fierbinti, piperul, busuioc, oregano;

–          Mananca alimente moi ca: supa crema, piure de cartofi, iaurt, oua, branza, budinci;

–          Foloseste blender-ul pentru alimentele tari si adauga-le in supe sau sosuri;

–          Nu folosi ape de gura care contin alcool;

CE POTI MANCA SI CE ESTE DE EVITAT CAND TE DOARE GATUL:

Proteine: pui, macaroane cu branza, taitei, supe creme, lichior de oua, lapte, milk shake. De evitat: mancarurile picante ca spaghetti, tacos, chili.

Paine, cereale, paste si orez: paine, daca este tolerata, cereale gatite, cu lapte. De evitat: biscuiti, painea cu coaja tare, orice sarat.

Fructe si legume: fructe si legume moi, fara acid. De evitat: fructe acidulate si legume crude.

Bauturi, deserturi si alte mancaruri: sucuri neacidulate ca cel de mere sau piersici, cafea si bauturi fara cafeina, pudinca si prajituri fara ciocolata, gelatina, inghetata, serbet. De evitat: sucurile acidulate( grapefruit, portocala, lamai), sucul de rosii, alcoolul, cafeina, deserturile cu ciocolata, otet, muraturi, condimente iuti, chips-uri, covrigei etc.

CE POTI FACE CAND TE DOARE GURA:

–          Mananca alimente moi ca supele cremoase, cerealele gatite, macaroane cu branza sau iaurt;

–          Pune alimentele intr-un blender si transforma-le in piure pentru a fi mai usor de inghitit;

–          Inclina-ti capul cand bei sau mananci ceva pentru ca alimentele sa se duca singure pe gat;

–          Bea printr-un pai;

–          Evita condimentele picante ca piper, chili;

–          Evita mancarurile tari;

–          Mananca alimente cu continut mare de proteine si calorii pentru a grabi vindecarea;

–          Cauta iaurt care este facut fara acid citric;

–          Evita alcoolul, tutunul si bauturile carbogazoase;

–          Clateste gura cu bicarbonat de sodiu sau apa sarata sau o solutie compusa din: 1 sfert apa, 1 lingurita bicarbonat de sodiu, 1 lingurita sare- agita inainte de folosire.

Ce poti manca si ce nu cand te doare gura:

Proteine: carne maruntita sau trecuta prin blender, oua, branza si feluri de mancare din boabe, milk shake, iaurt. De evitat: bucatile intregi de carne.

Paine, cereale, orez si paste: paine inmuiata, cereale gatite cu lapte, paste si orez in sos. De evitat: paine prajita, biscuiti uscati, briose englezesti, covrigi.

Fructe si legume: legume trecute prin blender si gatite. De evitat: fructe si legume proaspete- in afara celor foarte bine coapte si moi ca bananele si pepenele- citricele, ananasul, rosii.
Desert, bauturi si alte alimente: nectare din fructe, gelatina, inghetata, serbet, budinca, unt, margarina, uleiuri vegetale. De evitat: bauturile carbogazoase, prajituri, covrigei, chips-uri, otet, condimente ca piperul, chili etc.