APLAZIA MEDULARA

CE ESTE APLAZIA MEDULARA?

Aplazia medulara este o patologie ce afecteaza maduva osoasa si se traduce prin diminuarea numarului de globule albe, rosii si plachete. Practic, maduva nu mai poate produce numarul suficient de globule metionate mai sus pentru a asigura functionarea normala a organismului.

CAUZELE APLAZIEI MEDULARE:

Aplazia medulara poate aparea din cauze toxice- expunerea la anumite elemente si produse chimice, ca derivati ai benzenului- sau din cauza unor anumite infectii ca tuberculoza sau hepatita. Insa, in majoritatea cazurilor- 70%- nu se stie ce a declansat conditia; aceasta aplazie medulara se numeste idiopatica.

SIMPTOME ALE APLAZIEI MEDULARE:

Din cauza numarului scazut de globule, cei afectati vor avea simptome ca:

– anemia;

– cresterea numarului de infectii;

– sangerari spontane, hemoragii.

DIAGNOSTICAREA APLAZIEI MEDULARE:

Diagnosticarea se face pe baza:

– analizei sangelui periferic: unde se va observa numarul redus al trmbocitelor;

– Testul Ham: mai este numit si testul hemolizei la sucroza;

– Screening pentru anemia Fanconi;

– Identificarea mutatiilor genetice;

– Biopsie medulara- una dintre cele mai importante analize pentru a stabili diagnosticul.

– Studii imagistice: PET-ul, spre exemplu.

 

TRATAMENT PENTRU APLAZIA MEDULARA:

TRANSFUZII DE SANGE: pentru a restabili nivelul initial al trombocitelor, si nu numai, se vor efectua transfuzii de sange care vor ameliora simptomele. Insa trebuie tinut cont de faptul ca acestea nu vindeca aplazia medulara.

TRANSPLANTUL DE MADUVA OSOASA: acesta este recomandat pacientilor mai tineri de 55 de ani si cu o forma extrem de severa poate fi de doua feluri: cu donator inrudit- in cazul in care exista o ruda de gradul 1 compatibila- sau cu donator neinrudit. Statisticile arata ca bolnavii severi care apeleaza la acest tip de tratament au o rata de supravietuire de 60%. Cei care au un prognostic favorabil inca de la depistarea bolii ajung la un procent de 80%.

TERAPIA ANTIBIOTICA: pentru ca leucocitele sunt la un nivel scazut, riscul de infectii este extrem de crescut si este imperios necesar sa fie tratata ca o urgenta medicala prin oferirea de antibiotice.

ADMINISTRAREA DE CORTICOSTEROIZI

TERAPIE CU SERURI GLOBULINICE – acestea ar trebui administrate odata cu corticosteroizii

TRATAMENT HEMOSTATIC- acesta se administreaza pentru a opri sangerarile ce apar.