Carne sau nu ? – Asociația Română Împotriva Leucemiei – ARIL

Carne sau nu ?

Constat că am mulți prieteni care încearcă să mă sprijine în perioada aceasta. Și asta mă bucură tare mult! Unii dintre ei îmi atrag atenția la alimentație: că e foarte importantă pentru un om bolnav practic. În special când vine vorba de carne și alte produse de origine animală. Convingerea multor oameni din vremurile noastre este că ar trebui eliminată din dietă, pentru că face foarte mult rău. Convingerea altora este că ar trebui eliminate toate produsele de origine animală și, eventual, toate vegetalele ar trebui consumate fără să fie prelucrate termic (raw food). Am zăbovit mai mult zilele acestea asupra subiectului întrebându-mă dacă alegerea pe care am făcut-o acum mulți ani asupra modului în care e bine să mănânc eu e sau nu cea bună.

De ani de zile încerc să-mi compun dieta în majoritate din fructe și legume (de preferat crude, dar nu exclusiv) și evit carnea cumpărată din comerț (din fericire am încă rude active la țară). Am redus foarte mult zahărul și sarea și nu mai pot mânca feluiri prăjite sau foarte grase. Variind proporția de proteină animală din dietă, am ajuns la un nivel la care mă simt și foarte bine și plin de energie.

Stau și mă întreb acum dacă renunțarea totală la carne și/sau produse de origine animală în totalitatea lor îmi poate aduce beneficii certe. Am citit câteva păreri destul de bine argumentate, care însă tot nu m-au convins că asta ar aduce corpului meu cele mai mari beneficii. Și mă ghidez după un principiu: alimentația mea să fie în concordanță cu natura umană. Și aici sunt trei lucruri de discutat:

1. Omul a fost dintotdeauna consumator de produse animale. Homo sapiens, omul modern, a evoluat din predecesorul său prin creșterea considerabilă a creierului datorată descoperii celor mai primitive metode de a vâna animale și de a le găti carnea. Să se fi incheiat necesitățile noastre de proteină animală în acest moment?
2. E clar că omul modern, mai degrabă sedentar și supus la poluare, stres și alte beneficii ale societății moderne, are alte cerințe de aporturi nutritive decât strămoșii noștri care alergau prin păduri sau chiar față de o generație în urmă. Nu ne mai trebuie atâtea proteine și avem nevoie de mai multe alimente ușor de digerat și care să ne curețe organismul.
3. Agricultura modernă de masă produce în general alimente slabe calitativ, degenerate și cel mai important e să faci eforturi în a-ți procura alimente de calitate (fie ele și de origine animală).

M-aș bucura mult să aud și alte păreri și perspective asupra subiectului. Vorba aceea: patru ochi văd mai bine decât doi.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.