Consiliere – Asociația Română Împotriva Leucemiei – ARIL

Consiliere

ARIL va ofera consiliere personalizata.

  • Intermediem legatura cu medicii specializati pe tip de patologie si terapie.
  • Putem obtine a doua sau a treia opinie de la specialistii in problema de rezolvat
  • Oferim consiliere psihologica, coaching, terapie prin arta, informatii nutritionale si de igiena, intalniri cu fostii pacienti.

In prezent, stiinta nu poate explica, prin mecanismele specifice, aparitia si evolutia cancerului. Psiho-oncologia poate fi considerata o specialitate “de granita” intre medicina si psihologie, care urmareste descifrarea aspectelor psihosomatice, a structurilor de personalitate ale bolnavului, a istoricului sau de viata si boala, a contextului psiho-socio-profesional al acestuia. S-a constat ca intre aceste aspecte si aparitia cancerului exista anumite corelatii, ca exista anumiti factori psiho-sociali de risc in aparitia cancerului. Din interactiunea acestor factori se dezvaluie profilul psihologic al individului si modul sau de a reactiona in fata bolii si de a se adapta la boala. Acesti factori tin de contextul social, de cel medical dar mai ales de cel psihologic.

Optiunile de tratament, prognosticul bolii si, nu in ultimul rand, suportul psihologic primit de la cadrele medicale specializate influenteaza modul de a reactiona al pacientului la aflarea unui diagnostic de cancer.

Atitudinile sociale, ideile si conceptiile membrilor societatii despre boala oncologica, pot influenta procesul de acceptare si adaptare la notiunea de “cancer”. Ideea falsa a pacientului ca va fi blamat de catre societate, repudiate, izolat sau compatimirea, sunt factori perturbatori ai procesului insasi de vindecare a bolii !

La fel de importante sunt si corelatiile gresite pe care pacientul le face cu tratamentul si reactiile adverse ale acestuia; el si le poate interpreta ca o agravare a bolii, daca nu exista o comunicare eficienta intre medic-psiholog sau coach si bolnav.

Psihologul sau coach-ul specializat poate identifica factorii ce tin de contextul psihologic al aparitiei bolii din punctul de vedere al responsabilitatilor sociale si personale, la relatiile intra si interpersonale ale pacientului. Acestea tin de personalitatea premorbida, rezistenta la stress si la frustrare, mecanismele de aparare, modul cum bolnavul si-a reprezentat boala, experiente anterioare ale acestuia legate de boala, si in plus, tot ce tine de suportul familial si social (rude, prieteni, colegi, grupuri afiliate).

Calitatea vietii pacientului dar si a familiei sale, va fi considerabil imbunatatita prin apelarea de catre pacient si sau familia acestuia, la consiliere psihologica speciala. Psihologul va folosi tehnici viagra sverige se realizeaza adaptarea simultana a pacientului si familiei -la diagnostic, la simptome, la tratament si eventualelor reactiilor sale secundare , dar mai ales la reactiile emotionale, de face fata noii situatii , de a face fata tratamentului , si la a-si asuma schimbarea in activitatea de zi cu zi pentru o buna integrare in societate.

Adaptarea bolnavului oncologic la aceasta noua situatie existentala este un proces specific fiecarui individ in parte, depinzand de cumulul de factori ce interfera in mod diferit de la un pacient la altul.

Pentru reusita procesului de adaptare la boala este nevoie de colaborarea stransa intre sferele existentei individului bolnav: sociala, medicala, familiala, psihologica.


Eroare: Nu am găsit formularul de contact.