CUM RECUNOASTEM INFORMATIILE MEDICALE FALSE

Ne intalnim din ce in ce mai des cu titluri de articole de tipul „Alimentul minune care vindeca orice tip de cancer”. 99% din articole contin informatii care nu sunt confirmate de niciun medic, cu toate acestea ele se raspandesc in social-media mai ceva ca focul intr-o claie de fan.
Astfel de articole pot fi periculoase pentru ca pot influenta cititorul, bolnav de cancer de exemplu, sa renunte la terapia conventionala, dovedita stiintific ca functioneaza si sa aleaga metode alternative de tratament care nu numai ca nu sunt dovedite a fi eficiente prin studii, dar asupra carora nu s-au facut nici macar studii de siguranta. Cu alte cuvinte un pacient cu cancer care renunta la chimioterapia recomandata de medic isi risca de 2 ori viata – o data fiindca tratamentul naturist pe care l-a ales poate sa fie apa de ploaie; in al doilea rand pentru ca tratamentul naturist poate avea reactii adverse pe termen scurt/lung care nu au fost investigate in niciun fel.
Sigur ca atunci cand aflam ca avem cancer suntem foarte vulnerabili si predispusi sa facem orice ca sa ne recapatam sanatatea. Ba chiar trecem printr-o stare de negare a diagnosticului, in care luam in calcul ca poate medicul a gresit. Incercand sa recapatam controlul asupra vietii noastre, ne agatam de orice informatie si tindem sa mergem la extreme. Pe asta se bazeaza si cei care propun tratamente ineficiente. Cu siguranta ca un articol in care este recomandat un aliment minune, mai puternic chiar decat chimioterapia, de care aparent nimeni nu a stiut pana acum, suna foarte tentant.
Cum facem insa sa verificam veridicitatea informatiilor? Cum ne dam seama daca informatiile sunt validate stiintific sau nu?
1. In primul rand analizeaza sursa articolului. Autorul are pregatire medicala? Ce alte informatii gasesti despre el? Are pregatire pe domeniul in care isi exprima parerile? Articolul apare intr-un jurnal sau revista de specialitate? Sau pe un site cu informatii medicale sigure?
2. Pune-ti intrebarea daca ceea ce este scris acolo este plauzibil. Daca pare prea bun ca sa fie adevarat, probabil ca este fals.
3. Daca se folosesc fraze de genul “secretul pe care medicii nu vor sa il aflii”, mai bine sa fii sceptic. Medicii nu au nimic de castigat prin a pastra secrete tramente eficiente. Scopul lor este sa vindece sau sa trateze cat mai bine. Nu cred ca este vreun medic caruia sa ii faca placere sa faca rau.
4. Cu cat e mai mare promisiunea efectelor miraculoase, cu atat ar trebui sa existe dovezi mai multe. Cauta-le! Daca este cu adevarat o mare descoperire, vei gasi ca dovada studii efectuate pe mii sau zeci de mii de oameni, studii publicate in reviste medicale serioase (si nu pe site-uri obscure sau doar pe facebook).
5. Sa zicem ca articolul a fost publicat de o echipa de cercetatori, intr-o revista medicala. Un alt aspect foarte important este cum a fost facut studiul? Intr-un laborator, doar intr-o eprubeta sau pe niste celule izolate? Doar pe animale? Daca nu exista studii pe oameni cu tratamentul respectiv, este posibil ca informatiile sa fie interesante din punct de vedere stiintific, promitatoare, dar este mult prea devreme pentru a stii daca este eficient la oameni sau daca este sigur.
Este cazul unui articol citit recent despre fructul guanabana, care aparent ar fi mai eficient decat chimioterapia de cateva sute de ori. Cautand mai multe despre el, aflam ca totul a pornit de la un studiu publicat in 1997 in Journal of Medicinal Chemistry, in care s-a testat intr-un mediu de cultura efectul unor substante din acest fruct asupra celulelor izolate din cancerul de san, in comparatie cu medicamentele folosite in mod uzual. Substantele active din fruct au parut sa fie mai eficiente decat chimioterapia. Interesant! Cu toate acestea, aflam ca studiile nu au continuat nici macar pe animale, pentru ca s-a descoperit ca aceste substante sunt in acelasi timp toxice pentru ficat si sistemul nervos, putand duce la manifestari similare bolii Parkinson. Nu este corect din punct de vedere etic sa se faca studii pe oameni, asadar aceste presupuse beneficii nu se pot dovedi, ba mai mult – exista un mare rau pe care ni-l putem face noua sau altora care se decid sa urmeze o terapie bazata pe acest fruct.
6. Fii suspicios! Cauta sa vezi ambele parti ale unei presupuneri. Citeste argumente pro si contra.
7. Foloseste-te de toate resursele de pe internet! Daca ai gasit studii publicate deja in reviste serioase, despre anumite alimente sau metode alternative de tratament si vreti sa va convingeti in plus de veridicitatea lor, exista siteuri care se ocupa cu „descifrarea” si analizarea studiilor si a concluziilor la care au ajuns. Acestea va fac munca mai usoara atunci cand vreti sa aprofundati metodele folosite in studiu si modalitatea prin care au ajuns la o concluzie. Unul din aceste site-uri este https://www.nhs.uk/news/

Asadar, doar ca cineva a scris un articol, nu inseamna ca e si adevarat. Faptul ca apare pe facebook, nu inseamna ca e adevarat. Fii curios! Investigheaza! Intreaba un medic! Si cel mai important – nu da share unor informatii decat daca esti 100% convins de veridicitatea lor!
Un site unde va puteti informa in siguranta despre terapii alternative in cancer si despre beneficiile si riscurile asociate produselor naturiste este https://www.mskcc.org/…/symptom-manage…/integrative-medicine

Dr. Claudia Râșcu (Chelan) – medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice claudia.chelan@aril.ro claudia.chelan@yahoo.com