CUM SA TE PORTI CU UN BOLNAV DE CANCER?

Cei care au in familie o persoana care sufera de cancer sau cei care au prieteni care sufera de teribila boala, observa ca exista anumite schimbari de comportament. Poate sunt mai irascibili ca de obicei, poate au o doza de toleranta si rabdare mai mica. Este posibil chiar sa existe iesiri violente. Pe langa practicile medicale si necesitatea de a-l feri pe bolnav de infectii, sunt anumite lucruri ce tin mai degraba de zona de confort sentimental pe care ar trebui sa le cunosti. Iata cateva sugestii pentru momentele in care bolnavul este acasa, intre terapii.

De la bun inceput trebuie tinut seama de faptul ca nevoile fiecarui pacient sunt diferite, la fel ca si resursele noastre. In primul rand incearca sa fii un bun ascultator- un bolnav trece prin multe emotii, unele variind de la un minut la altul, de la momentul in care primeste diagnosticul pana in momentul in care afla ca s-a vindecat sau ca a suferit o recadere. Daca vrei sa ajuti si poti, ar trebui sa fii alaturi de el in toate aceste ipostaze, sa fii umarul pe care plange sau omul care il incurajeaza.

Va fi nevoie si de ingrijire, mai ales cand bolnavul va ajunge acasa: fereste-l de orice tip de infectie, ai grija ca mediul in care rezida sa fie cat mai curat cu putinta si, daca se poate baia sa fie numai a bolnavului. Daca logistic nu este posibil, sterilizeaza totul dupa ce bolnavul iese din incaperea mai sus mentionata. In cazul in care simti ca nu te poti descurca, nu ezita sa recurgi la ajutorul profesionist. Tot in aceasta categorie este incadrata si igiena personala: in masura in care poti, ajuta bolnavul cand trebuie sa se spele sau sa isi spele hainele. Nu ezita sa il ajuti informational: pune-i la dispozitie toate sursele informationale de incredere, ca el sa fie linistit din punct de vedere medical si sa aibă incredere ca tot ceea ce se face este corect si util pentru el, sa stie ca beneficiaza de cel mai bun tratament. Incearca pe cat posibil sa eviti sa se izoleze: daca se simte din punct de vedere fizic bine, cheama prieteni in vizita, oameni veseli, care sa il binedispuna pe bolnav. Socializarea este foarte importanta pentru a distrage cat se poate atentia bolnavului de la boala si aspectele sale negative. La fel si participarea la activitati, pe cat se poate, care anterior bolii faceau placere bolnavului. Toate acestea ofera un ragaz psihilogic important!

Acestea sunt numai cateva idei de baza atunci cand ai in familie un bolnav de cancer sau un prieten apropiat trece prin aceasta incercare. Cum spuneam insa la inceput, toate aceste lucruri se fac in masura in care dispui de resursele necesare. Un alt lucru foarte important este sa intelegi lucrurile de care bolnavul are nevoie, pentru a-i oferi sprijinul necesar. Numai intelegand aceste doua coordonate, vei putea face lucruri bune si frumoase pentru cel de langa tine. Daca simti ca nevoile bolnavului depasesc resursele tale, poti contacta oricand invingatorii ARIL pentru ajutor pe office@aril.ro!