De ce este importanta asumarea responsabilitatii?

Am vorbit deja despre consecintele sentimentelor negative in procesul de imbolnavire.
Am vorbit si despre sentimentele pozitive si importanta lor in procesul de vindecare.
Este o vorba : “Hotul striga <HOTUL !!!> ” tocmai pentru a distrage atentia si a nu fi prins.
De fapt, fiecare om se oglindeste in relatia sa cu ceilalti: atunci cand cineva vorbeste urat despre altcineva, se descrie pe sine…vorbeste urat despre el insusi/ea insasi.
Am un exemplu recent, care m-a umplut de amaraciune :
In Comunitatea Pacientilor a fost un pacient, care vineri s-a stins in urma unui atac de cord.
La fel ca pe oricine din acest grup ARIL l-a sustinut : l-am vizitat si i-am dus cadou de Craciun; am incercat sa fim prezenti, sa il ajutam cu tot ce a considerat ca are nevoie. Era foarte activ in Comunitatea Pacientilor si dorea sa se implice la randul sau.
Fratele lui, in durerea si disperarea provocate de pierdere, a inceput sa caute raspunsuri si negasindu-le, a inceput sa arunce cu ce avea negativ exact in persoanele care au incercat sa ajute :
1. Acuza medicii sustinand ca a cunoscut persoane care s-au vindecat de limfom cu suc de sfecla rosie, iar cand i s-au cerut dovezi (documente medicale – care sa ateste diagnosticul – faptul ca bolnavii respectivi nu au facut chimioterapie, dovezi medicale ca s-au vindecat) nu le-a putut furniza;
2. Acuza ARIL ca utilizeaza fonduri in scopurile personale ale fondatorilor, fara a verifica realitatea, fara a cere vreun document contabil.

Zvonurile sunt un fel de telefon fara fir…astazi spune cineva ceva, care poate fi un resentiment sau o banuiala sau, pur si simplu, o vorba in vant, iar maine a «n»-a persoana o traduce in functie de impresia personala.
Ce anume se castiga si ce anume se pierde in astfel de situatii ?
1. Se propaga sentimente negative care duc la o «imbolnavire» in masa a trupului si a sufletului ;
2. Se pierde increderea in acei oameni care dau din timpul, energia si banii lor pentru a face ceva bun pentru persoane aflate in dificultate ;
3. Persoana care declanseaza acest mecanism poate avea o satisfactie pentru cateva secunde, dar pe termen lung devine tot mai acra si se autoinvenineaza.
Cum se poate pastra obiectivitatea ?
In primul rand este importanta verificarea informatiilor : daca este vorba despre terapii – se vor cere documente medicale, care sa ateste veridicitatea diagnosticului, tratamentului si a rezultatelor; daca exista o banuiala despre utilizarea unor fonduri – de catre un ONG – in alt scop decat cel declarat – se vor cere documente contabile, se vor gasi dovezi.
Cum se pot obtine sentimente pozitive in ciuda suferintei?
In primul rand prin asumarea responsabilitatii pentru propria conduita – prin pastrarea obiectivitatii si cautand posibile lucruri pozitive intr-o situatie negativa prin care oricine poate sa treaca, participand sau nu.
De exemplu: eu imi pun in primul rand urmatoarele intrebari : « Ce am facut ca sa ajut? As fi putut face mai mult? Ce pot face mai bine intr-o situatie similara?» .
In acest fel invat din propriile greseli si fac tot posibilul sa evoluez.
Ce se castiga din asta?
In primul rand serenitate, incredere, recunostinta fata de toti cei care au aparut in viata noastra si care ne-au permis sa devenim mai buni si mai puternici.
Sunt Monica Bunaciu, Coach, trainer, mentor, coordonator proiecte pentru pacientii cu patologii oncohematologice, Presedinte Asociatia Romana impotriva Leucemiei – monicabunaciu@aril.ro, monicabunaciu@gmail.com – si va astept cu drag la o sesiune personalizata in care sa vor gasi cele mai bune resurse care sa va ajute sa deveniti cea mai buna varianta a voastra .