Factori de risc in oncologie

Exista o multitudine de factori de risc si cauze care duc la imbolnavirea de cancer, fie ca discutam despre patologii hematologice, fie ca discutam despre tumori sau alte tipuri de cancer. Cei mai importanti pot fi grupati astfel:

– varsta- cancerul poate aparea la orice varsta, insa incidenta lui creste odata ce inaintam in varsta: 3 din 5 oameni care dezvolta forme de cancer au peste 65 de ani.

– stilul de viata- in aceasta categorie intra fumatul, alcoolul in exces sau o expunere prelungita la soare.

– dieta- un consum ridicat de carne rosie in detrimentul legumelor si fructelor, creste riscul de cancer la san, vezica sau prostata. Obezitatea este si ea strans legata de cancerul de san sau rinichi.

– mediul in care lucram- exista substante chimice care pot duce la aparitia cancerului, la care se adauga radierea naturala printr-o expunere prelungita la razele solare. Aceasta produce cancer de piele. Totodata, stresul are si el un rol destul de important in declansarea bolii.

– sistemul imunitar scazut- pe baza unui sistem imunitar scazut pot sa apara diverse tipuri de cancer: limfom, anumite tipuri de cancer de piele. Bacteriile si virusii pot cauza si ele cancere la stomac sau ficat.

– virusuri- acestia pot duce la modificari genetice la nivel celular.  Unul dintre cele mai cunoscute tipuri de virusi care creste riscul de cancer este HPV-ul, ce poate duce la aparitia cancerului in zonele genitale. Alte virusuri: Epstein-Barr care poate cauza limfom; hepatita B sau C poate duce la aparitia cancerului la ficat. Acestea cresc riscul de aparitie al cancerului, dar nu inseamna ca daca prezinti unul dintre virusuri vei face sigur cancer.