În perioada tratamentului chimioterapeutic, organismul este foarte vulnerabil la amenințări pe care în mod normal sistemul imunitar le respinge fără probleme (bacterii, viruși, ciuperci, etc.). Se impune așadar o igienă foarte strictă dar și o alimentație special adaptată acestei perioade, pentru a reduce posibilitatea contactării unei infecții, care poate avea urmări foarte grave.
Aproape orice tratament pentru bolile de sânge implică câteva runde de chimioterapie. Sistemul imunitar e grav afectat de scăderea leucocitelor, care combat infecțiile, iar organismul în general e afectat de toxicitatea citostaticelor (în special ficatul și rinichii), de scăderea celulelor roșii (hemoglobina) care răspund de oxigenarea celulelor, cât și a trombocitelor, care sunt responsabile de coagularea sângelui. Perioada în care trebuie să avem grijă maximă la igienă și alimentație este aplazia, perioadă care urmează imediat după o cură de citostatice. Principala preocupare a pacientului este să evite pe cât posibil contactarea unei infecții.
Nu trebuie să scăpăm din vedere primul nivel de apărare al organismului, care oprește multe amenințări fără a fi nevoie de intervenția leucocitelor. Acesta e format din piele, cavitatea bucală, plămânii, tractul digestiv. Grijă deosebită trebuie avută și la integritatea lor.
Igiena
Pacientul trebuie să respecte cel puțin următoarele reguli:
- Igiena camerei în care stai trebuie să fie exemplară. Obiectele cu care intri des în contact trebuie să fie dezinfectate cât mai des posibil: telefon, computer și toate celelalte obiecte de uz personal.
- Spălatul pe mâini este extrem de important! Spală-te pe mâini cât mai des posibil și obligatoriu înainte de a mânca și înainte și după ce folosești toaleta. Spală-te pe mâini după contactul cu orice alte obiecte decât cele de uz personal. Spală-te pe mâini după contactul cu alte persoane. Gelurile dezinfectante sunt foarte confortabile în perioada aceasta, dar nu uita că apa și săpunul sunt cele mai eficiente.
- Foarte mare atenție la igiena intimă!
- Igiena orală e și ea de foarte mare importanță; ai grijă ca dinții și gingiile să fie în permanență curate
- Evită orice aliment, lichid sau substanță care ți-ar putea irita mucoasele.
- Periajul trebuie făcut cu mare atenție în perioadele în care numărul de trombocite este scăzut, pentru că riști să produci o sângerare locală; obligatoriu se va folosi o periuță moale (soft) sau un material moale.
- Apa de gură este recomandată, dar doar dacă nu conține arome sau substanțe care să irite mucoasele (de exemplu apă de gură cu aromă puternică de mentă irită mucoasele).
- Ața dentară poate fi foarte periculoasă atunci când ai trombocite puține, pentru că poate cauza foarte ușor sângerări.
- Încearcă să intri în contact cu cât mai puțini membri ai familiei și evită contactul cu alte persoane. Orice persoană care intră în contact cu pacientul trebuie atenționată în prealabil asupra riscului pe care-l reprezintă pentru pacient; dacă bănuiește că are vreo infecție e mai bine să nu intre în contact cu pacientul. Dacă intră în contact cu pacientul, este recomandat să poarte o mască de protecție, pentru a împiedica transmiterea către pacient a microbilor pe care care un organism sănătos îi ține sub control.
- Chiar și după ieșirea din aplazie, evită spațiile închise unde sunt multe persoane (de exemplu mijloacele de transport în comun). Dacă totuși ești obligat să fii într-un asemenea spațiu, poartă mască de protecție.
Alimentația
În primul rând, trebuie să ai grijă să te hidratezi foarte bine. Pentru că citostaticele sunt medicamente foarte toxice, rinichii sunt foarte solicitați în perioada de chimioterapie și imediat după, pentru că prin ei se elimină din corp aceste medicamente. Dacă nu le asiguri un flux de apă constant și suficient, pot fi afectați extrem de serios.
Așadar, ai grijă să bei:
- Cel puțin 2l de apă pe zi ca regulă generală;
- Încă 1l de apă, suplimentar, în zilele în care ți se administrează citostatice și în cele imediat următoare, dacă nu ești hidratat suplimentar prin perfuzii;
- Cât mai multă apă în orele de după o puncție lombară, pentru că lichidul cerebrospinal se reface în special cu ajutorul apei din organism.
În perioada în care sistemul tău imunitar e afectat de chimioterapie regula de aur în privința alimentației este ca tot ce mănânci să fie preparat termic. Excepție fac fructele a căror coajă este groasă, precum portocalele și bananele. Deasemenea, este recomandat ca mâncarea să fie cât mai proaspăta, de preferință preparată în aceeași zi. Exemple de alimente recomandate:
- Legume de orice fel, preparate termic;
- Fructe cu coaja groasă: portocale, banane, lămâi. Înainte de curățare coaja se va spăla sau dezinfecta foarte bine;
- Sucuri de fructe și legume pasteurizate;
- Produse lactate pasteurizate (lapte, brânză, unt);
- Brânzeturi din lapte pasteurizat, ambalate în vid;
- Carne de pui, vită sau pește, friptă sau fiartă foarte bine;
- Ouă fierte tare;
- Produse făinoase prelucrate: biscuiți, cereale, pâine (de preferință ambalată).
Exemple de alimente nerecomandate:
- Băuturile acidulate;
- Condimentele se vor folosi cu prudență;
- Mierea neprelucrată;
- Produse lactate care nu sunt pasteurizate (iaurt, brânzeturi);
- Legume și fructe crude.
Trebuie să iei în calcul că efectele secundare ale chimioterapiei afectează întreg organismul și, după ieșirea din aplazie, să ai un regim de alimentație echilibrat și care să satisfacă cerințele de refacere ale organismului.