LIMFOM HODGKIN

Ce este limfomul Hodgkin?

Este un tip de cancer al sistemului limfatic. Exista doua tipuri de limfoame: Hodgkin si non-hodgkin, diferenta dintre ele fiind la nivel celular.

In majoritatea czurilor- 80%- se constata unul sau mai multi ganglioni mariti. Se pot intalni la nivelul gatului sau a subratului, dar si in alte zone. Cresterea este una rapid si se incadreaza intr-un dimetru de 2 cm. La palpare sunt nedurerosi, tari si elastici. Exista 10% dintre cazuri in care ganglionul este vizibil si este situat intre cei doi plamani. De obicei se observa in cazul unui control de rutina.

–          Transpiratie in exces- mai ales noaptea;

–          Temperatura ridicata;

–          Pierdere in greutate- mai mare de 5 kg;

–          Oboseala;

–          Tuse sau senzatie de sufocare;

–          Mancarime persistenta pe trup.

Cele mai comune simptome sunt transpiratia in exces, temperatura ridicata si pierderea in greutate. Acestea sunt cunoscute cu numele de simptome B.

Diagnosticarea:

Se face prin inlaturarea unui nodul limfatic spre analiza, procedura cunoscuta sub numele de biopsie. Alte teste includ: cele ale sangelui, biopsia maduvei prin recoltarea unei portiuni de os din pelvis pentru a determina daca exista celule afectate, radiografie a pieptului, CT, PET pentru a masura activitatea celulelor in diferite parti la corpului, RMN. Totodata, analizele sanguine pot rata un proces inflamator prin cresterea considerabila a VSH-ului sau proteinei C reactiva la care se adauga cresterea leucocitelor in sange.

Tratament:

Medicamentele cele mai des uzitate se dau in urmatoarele combinatii:

ABVD: protocol alcatuit din urmatoarele combinatii de citostatic: doxrubicina, bleomicin, vinblastin, dacarbazin.

ChlVPP: combinatie de chlorambucil, vinblastin, procarbazine si prednison.

BEACOPP: protocol cu: bleomicin, etoposid, doxrubicina, ciclofosfamida, vincristin, procarbazina, prednison.

Efecte secundare ale chimioterapiei:

1.               Rezistenta redusa la infectii;

2.               Anemie;

3.               Vanatai si sangerari;

4.               Stari de voma;

5.               Dureri bucale;

6.               Oboseala;

7.               Pierderea parului;

Radioterapia: se foloseste dupa un ciclu de chimioterapie pentru a trata zone exacte, anumiti noduli limfatici. Tratamentul va fi stabilit de catre radioterapeut in functie de anumiti parametrii personalizati. Ca si efecte adverse, radioterapia poate provoca oboseala, stari de voma si caderea parului.

Tratamentul cu doze inalte de chimioterapie si autotransplantul:

In cazul in care pacientul nu raspunde la chimioterapia de baza, va urma sedinte de chimioterapie cu doze inalte. Inainte de aceasta, deoarece distruge celulele sanatoase din corp, se vor recolata din maduva spinarii celule stem ce se vor pregati pentru autotransplant, in momentul in care se va termina cura de chimioterapie.

Recaderea: in cazul unei reveniri a bolii, vei primi chimioterapie si radioterapie si este posibil sa ai parte si de autotransplant

2 comentarii la „LIMFOM HODGKIN”

Comentariile sunt închise.