LIMFOMUL NON-HODGKIN RECADERE

CE ESTE RECADEREA?

Recaderea, in momentul in care discutam despre limfomul Non-Hodgkin, este posibila si inseamna reaparitia bolii, dupa ce pacientul a fost in remisie- nu mai avea celule canceroase active in organism- mai mult de 30 de zile de la terminarea tratamentului.

DE CE APARE RECADEREA?

Recaderea survine deoarece tratamentul initial nu a reusit sa elimine toate celulele afectate. Exisa insa teorii care vorbesc despre o predispozitie genetica sau de efectul expunerii la elemente nocive din mediul inconjurator sau infectii.

CUM SE DEPISTEAZA?

De obicei supravietuitorul simte la pipait aparitia unor noduli sau are simptome familiare deja, care ii indica probabilitatea ca in organism sa fie posibila reaparitia bolii. Sunt prezente si cazuri in care apar simptome total noi, insa ideea generala ramane aceeasi: ceva se intampla in organism. O a treia categorie de supravietuitori nu manifesta niciun simptom ci descopera recaderea la un control de rutina. Confirmarea banuielilor se face printr-o serie de teste printre care CT sau PET scan.

CINE ESTE PREDISPUS SPRE RECADERE?

Regula generala spune ca cei mai predispusi sunt pacientii care au fost diagnosticati intr-un grad evoluat al bolii.

OPTIUNI DE TRATAMENT:

Tratamentul pentru recadere depinde foarte mult de modul in care ai fost tratat prima data, cand boala s-a depistat deoarece este posibil ca boala sa fie rezistenta acum la medicamentele folosite sau ca acestea sa fie extrem de toxice pentru anumite organe si astfel sa nu poata folosite recurent. Astfel, este posibil sa se foloseasca alt protocol de chimioterapie, la care sa se adauge si sedinte de radioterapie.