RECADEREA IN CAZUL PATOLOGIILOR DE SANGE

In cazul recaderiilor un lucru este cert: amalgamul de sentimente, care copleseste bolnavul ce credea ca a castigat lupta pentru totdeauna si nu se va mai confrunta cu indelungatele cure de chimioterapie si efectele adverse. De la deznadejde la dezamagire, furie si sentimentul de renuntare, o serie de sentimente negative inunda sufletul bolnavului. Desi recaderea este posibil unul dintre cuvintele cele mai de temut, exista solutii si modalitati de a trece si de aceasta incercare! Articolul de fata isi propune sa explice pe intelesul pacientilor ce inseamna „recaderea” si ce presupune din punct de vedere medical.

Recaderea survine deoarece tratamentul initial nu a reusit sa distruga toate celulele canceroase. Chimioterapia si radioterapia, in cazul patologiilor in care a fost necesara, a distrus un numar mare de celule canceroase insa in cazul in care au mai ramas cateva, acestea se vor multiplica in timp ducand la recadere. Acest lucru nu inseamna ca tratamentul a fost unul eronat, ci ca patologia ta are o serie de caracteristici care inevitabil ar fi dus aici.

POT PREVENI RECADEREA?

Exista pacienti care, atunci cand sunt confruntati cu recaderea, cred ca aceasta a aparut deoarece ei au facut sau nu au facut ceva anume. Este foarte departe de adevar: chiar daca respecti toate indicatiile doctorului, boala poate sa revina.

UNDE APARE RECADEREA?

Cancerul poate reaparea in zona in care a fost diagnosticat initial sau poate migra spre alte zone ale organismului. Astfel, exista 3 categorii:

– Locala: adica patologia a reaparut acolo unde a fost diagnosticata initial sau foarte aproape, fara sa se fi raspandit;

– Regionala: adica patologia a reaparut in zonele „vecine” ariei in care a debutat initial;

– La distanta: deja discutam despre localizari la alte organe.

 

 

DIAGNOSTICAREA RECADERII

Cu siguranta, in momentul in care ai intrat in remisie doctorul ti-a dat anumiti pasi pe care sa ii respecti si ti-a vorbit despre riscul unei recaderi si simptomele la care ar trebui sa fii atent. Totodata, a stabilit si un program de vizite medicale. De cele mai multe ori in cadrul unei astfel de programari pentru evaluarea pacientului, medicul realizeaza ca are de-a face cu o recadere. Desigur, vei face din nou analize de laborator si imagistica pentru ca suspiciunile medicului sa fie confirmate.

TRATAREA RECADERILOR

Tratamentul pentru recadere s-ar putea sa fie diferit de cel pe care l-ai avut prima data. Doctorul va tine cont in elaborarea lui de starea ta de sanatate generala, locul in care a aparut din nou cancerul, dimensiunea lui, tipul de tratament pe care l-ai urmat prima data etc. Se vor incerca noi combinatii de medicamente sau chiar medicamente care, in momentul respectiv, sunt in etape de testare.

CUM SA GESTIONEZI DIN PUNCT DE VEDERE PSIHIC RECADEREA

Cum spuneam si mai sus, in momentul in care medicul te anunta ca suferi o recadere, sentimentele initiale, cele aparute atunci cand ai fost prima data diagnosticat, vor reveni. Cele mai comune emotii pe care poti sa le simti sunt:

Stresul. In momentul in care ai terminat terapiile, ai inceput sa iti reiei viata si obiceiurile anterioare, cu gandul ca tot ceea ce reprezenta cancer s-a dus. Atunci cand, dupa cateva saptamani, luni sau chiar ani, doctorul te anunta ca boala a revenit, stresul poate fi chiar mai mare ca la prima diagnosticare.

Indoiala.Vei incepe sa pui sub semnul indoielii tratamentul acordat prima data si alegerile facute atunci. Important este sa nu privesti inapoi, incercand sa intelegi situatii care s-au dus, ci sa te concentrezi asupra situatiei curente si a modului in care vei trece si de aceasta incercare.

Furie. Indreptata spre organismul tau si doctor, care nu a putut sa opreasca boala. Trebuie sa ai in vedere insa ca alegerile facute initial in materie de tratament au fost facute pe baza informatiilor disponibile atunci.

Oboseala. Fie ca trebuie sa infrunti din nou efectele secundare ale tratamentului, fie ca trebuie sa iti informezi familia ca boala a revenit, simti ca nu vei fi in stare sa duci toate acestea la bun sfarsit. Insa, nu uita ca ai mai trecut odata prin lucrurile acestea poate avand la baza aceleasi sentimente de neputinta.

 

La acestea se vor adauga: socul, anxietatea, frica, suferinta. Incearca sa te concentrezi pe avantajele pe care le ai acum: stii mai multe despre boala si tratament, ceea ce poate reduce anxietatea rezultatului medical, iti cunosti doctorul si spitalul, ceea ce aduce un sentiment de comfortabilitate fiind intr-un mediu familiar. La toate acestea se adauga faptul ca ai mai trecut odata prin asta, asa ca vei stii mai bine acum ce decizii sa iei. Foloseste experienta trecuta in avantajul tau pentru ca iti va da un simt de control asupra deciziilor ce urmeaza sa le iei privind tratamentul necesar pentru a trece si acest hop.

 

Informatii preluate de pe site-urile:

http://lymphoma.about.com/od/livingwithleukemia/qt/When-Leukemia-Or-Lymphoma-Returns.htm
http://www.mayoclinic.com/health/cancer/CA00050
http://www.cancer.net/all-about-cancer/treating-cancer/dealing-cancer-recurrence