Sansele vindecarii cancerului

Inca din anii’70, sotii Simonton( el, oncolog si ea, psiholog) au publicat primele rezultatele ale cercetarilor privitoare la pacientii cu cancer in ,,faza terminala”. Ei erau primii practicieni care utilizau tehnici de vizualizare in lupta cu cancerul.

Din primul lot de 159 de pacienti in „faza terminala”, cu speranta medie de viata anticipata sub 1 an, 19% s-au vindecat complet de cancer, iar la 22% boala a regresat, prin utilizarea acestor tehnici de imaginatie. Chiar si pacientii care in cele din urma au murit si-au dublat durata de viata anticipata initial.

Se vorbeste in medicina traditionala orientala de o latura interioara a fiecarui individ capabila sa echilibreze organismul, sa-l fereasca de boala sau sa-l ajute sa lupte cu boala, chiar s-o vindece. Aceasta latura interioara este numita „vindecatorul” si ea se comporta ca o calauza printre hatisurile bolii.

Prin metoda Simonton, pacientii sunt invatati sa mediteze si sa sa aduca din strafunduri la suprafata aceasta calauza interioara. Acest „vindecator” nu este de fapt decat un alter-ego al fiecaruia, puterea vindecarii vine din noi, sta in puterile noastre sa ne vindecam.

Printr-un dialog interior cu aceasta calauza, se elibereaza din inconstient o forta uriasa: intuitia.

Trebuie sa depasim tiparul care ne face sa credem ca un bolnav care se vindeca de cancer este „exceptia care confirma regula”. Trebuie sa ne gandim profund la faptul ca daca un bolnav a putut s-o faca, de ce nu ar putea si altii?! Daca ne-am concentra pe aceste exceptii din acest unghi, am putea afla reteta vindecarii autoinduse. Din pacate aceste vindecari, considerate de unii „mistice”, nu apar in literatura de specialitate.

Cel mai mare secret, fara de care nicio meditatie sau metoda nu ar fi posibile, este ca bolanvul sa VREA sa traiasca, pentru ca statistica spune ca 15-20% dintre pacienti isi doresc, inconstient sau chiar constient, sa moara.

Unii si-au dorit sa moara inca dinaintea aflarii diagnosticului, adica viata nefericita, suferinda a favorizat imbolnavirea, altii isi doresc sa moara din momentul aflarii diagnosticului, adica abandoneaza lupta cu boala. Aproape 60-70% dintre bolnavi sunt aceia ca sunt cooperanti, docili si se agata cu toata puterile de medic, de familie, de cei din jur. Ei nu pun niciodata la indoiala deciziile medicului.

La celalalt pol, se afla in proportie de 15-20%, acei pacienti numiti „exceptionali”- invingatorii! Ei refuza sa intre in rolul victimei, sunt ei insisi, spun deschis ce simt, ce gandesc.

 A intra in rolul de victima este periculos, pentru ca acesti pacienti nu se pot ajuta singuri, caci totul li se face, din afara. Din pacate, in societatea noastra pacientii sunt considerati automat victime. Astfel, unii pacienti se vor simti bine in rolul de „victima”, daca si societatea ii sustine in acest rol, iar altii, multi dintre ei „exceptionali”, mai au de luptat si cu aceasta slabiciune a societatii, mai au de luptat si pentru a li se respecta demnitatea individuala.

Pacientii exceptionali refuza sa fie victime si au nevoie de curaj penru asta. Ei se informeaza si devin specialisti in propria ingrijire, pun intrebari legate de boala si de tratament, vor sa se implice, sa colaboreze cu medicul. Ei cer demnitate, respectarea statutului de individ si de control, indiferent de evolutia bolii.

Acesti pacienti exceptionali prefera sa se stinga ca un leu ostenit si nu ca un miel infricosat!

Sunt posibilitati si metode de a fi cat mai multi lei invingatori printre pacientii cu cancere si nu lei osteniti sau miei speriati!

2 comentarii la „Sansele vindecarii cancerului”

  1. de acord cu articolul! Unde se practica asa ceva in Romania?
    Ar fi interesant de cunoscut!!!
    Multumesc

  2. Deocamdata in Romania aceasta metoda nu este foarte bine pusa la punct. Echipa noastra doreste sa trimita la specializare cel putin un psiholog clinician, in Franta, unde aceasta tehnica se aplica in spitale in special in terapia durerii si in anestezii.

    Ca solutie pe timp mai scurt, ati putea pleca in Ungaria, la terapeutul datorita caruia s-a vindecat Zsofia. Puteti citi povestea ei pe acest site si sa ii scrieti pentru a afla detalii.

Comentariile sunt închise.