SIMPTOMELE LEUCEMIEI. LA CE SA FIM ATENTI

Leucemia este un tip de cancer al sangelui ce afecteaza maduva osoasa. Ca orice boala, prezinta cateva simptome specifice care, atunci cand apar, ar trebui sa te trimita imediat la doctor. Din pacate, de multe ori ele sunt atribuite unor patologii comune, incercarea de a fi tratate in lumina acestor banuieli intarziind tratamentul corect. Iata cateva dintre simptomele cele mai frecvente care ar trebui sa te atentioneze:

– Anemia- caracterizata prin diminuarea cantitatii de hemoglobina sub valoarea de 13 g la 100 ml de sange la un barbat adult, de 12 g la la femei si copii,  si de 14 g la nou nascuti. Simptomele sunt paloare la nivelul pielii si mucoaselor, o crestere a ritmului respirator, o accelerare a batailor inimii la efort si o oboseala crescanda.

-Trombopenia apare atunci cand cantitatea de trombocite scade sub valoarea de 150000 pe mm cub. Ea poate fi cauza unor sangerari provocate sau spontane. Printre alte simptome specifice trombopeniei este si purpura (mici pete rosii pe piele), echimozele (vanatai).  Intre 80000 si 150000 de plachete pe mm cub nu este cazul de risc hemoragic major daca nu exista si alte probleme de coagulare asociate. Atunci cand numarul plachetelor scade sub 20000 pe mm cub, acompaniata de manifestari hemoragice reprezinta o urgenta si se recomanda transfuzii de masa trombocitara.

– paloare;

– senzatie de oboseala;

– dureri osoase si de incheieturi;

– infectii;

– sangerari spontane.

Desi exista mai multe tipuri de leucemie, simptomele de mai sus sunt aproape universale, valabile pentru toate cele 4 tipuri.