Roluri

Care este rolul pacientului in drumul catre vindecare si a cui este responsabilitatea actelor sale ?

Vindecarea depinde in proportie de 30% de medic/medicina, 60% de pacient si 10% de sansa.
Fiecare om, atata timp cat este in viata are o sansa, are un destin, si are o lectie de invatat
Asa cum am spus in articolele precedente, rolul personalului medical este acela de a gasi cea mai buna terapie si de a o aplica cu toate competentele si rigurozitatea de care trebuie sa dea dovada, respectand juramantul lui Hipocrate, si regulile de etica si procedurale.
60% depind insa de noi, deoarece este vorba de viata noastra, este vorba despre lectia noastra de viata.
Noi suntem responsabili de decizia de a asculta sau nu ceea ce spune medicul
Noi suntem responsabili de respectarea regulilor de igiena si de nutritie.
Noi decidem daca ne asumam riscul infectiei in conditiile in care nu facem dus de dimineata, sau daca nu ne spalam pe dinti, sau daca lasam persoanele care ne viziteaza sa se aseze sau sa isi lase lucrurile personale pe patul nostru, etc.
Noi ne asumam responsabilitatea riscurilor in cazul in care iesim cu un sistem imunitar slabit, fara masca.
Noi decidem daca din multitudinea gandurilor, pozitive sau negative, alegem sa ne concentram asupra calitatilor noastre si a resurselor cu care vom trece cu bine peste toate, sau asupra tuturor problemelor pe care le avem si nu actionam pentru a gasi solutii.
Cea mai buna varianta este sa acceptam faptul ca e ok sa cadem, insa ca totul trece si ca ne putem ridica. Faptul ca daca altii au reusit, oricine poate, si ca totul depinde de deciziile pe care le luam si de asumarea consecintelor lor
Extrem de eficiente sunt terapia prin arta, exercitiile de respiratie, gandirea pozitiva, credinta, amintirile placute, filmele motivationale sau comice, desenele animate, etc
Mai pe larg putem discuta in cadrul sedintelor de coaching sau mentoring, cand ofer sfat personalizat in functie de situatiile concrete ale clientului si de interesul principal al sau- fie practic, fie academic.


Va imbratisez cu drag
Monica,
Life COACH, formator, Mentor, Presedinte ARIL
monicabunaciu@gmail.com

Rolul credintei in drumul catre vindecare

Credinta are un rol extraordinar de important in procesul de vindecare.
Am observat ca procentul de vindecare este foarte mare la persoanele care prin credinta, isi accepta crucea si merg mai departe.
Credinta este o lectie despre iubire neconditionata, despre recunostinta, despre apreciere, despre cultivarea calitatilor.
„Crezi si vei fi vindecat!”
Convingerea ca „acolo sus” cineva te asculta si te iubeste, ca iti tine partea, indiferent de conditia umana si sociala pe care o ai, indiferent daca esti bogat sau sarac, frumos sau urat, inteligent sau nu, este un izvor nesecat de speranta, cu efecte de exceptie asupra sufletului si psihicului uman. Si cum boala porneste, aproape intotdeauna, de la un dezechilibru psihic sau sufletesc, vindecarea trebuie pornita tot de acolo. Primul pas este un gand pozitiv, optimist: increderea ca suferinta poate sa fie invinsa.

Subconstientul nostru se mobilizeaza imediat si trece la actiune. Dorinta de mai bine, de rezistenta si lupta sunt dublate de convingerea ca nu esti singur pe lume, ca Dumnezeu iti este totdeauna aproape la greu, daca Il chemi si Il cauti prin rugaciuni. „Credinta iti intareste increderea in puterile tale si orice semn de mai bine e o dovada ca Dumnezeu este viu”, afirma unul din marii specialisti ai problemei, dr. Matthias Beck, psiholog, medic si teolog, profesor la Facultatea de Medicina din Viena.
Cercetatorii afirma ca rugaciunea, increderea intr-o putere protectoare superioara, creeaza o stare de incredere si de bine care face sistemul imunitar sa functioneze la parametri maximi. Ranile se vindeca mai bine, microbii si virusurile se neutralizeaza mai repede, celulele cancerigene se distrug mai usor. Ba chiar si mostenirea genetica pare sa fie influentata de rugaciune. Noi, toti, avem in noi defecte genetice. Starea de pace si liniste, generata de rugaciune, poate avea o influenta pozitiva asupra functiilor genetice. Din pacate, aceste cercetari absolut fascinante, aflate mereu in vecinatatea existentei lui Dumnezeu, se afla abia la inceput si sunt putin cunoscute, dar ele dovedesc fara dubiu, ca fiecare din noi putem sa contribuim decisiv la procesul de vindecare spirituala si fizica.
La sfarsitul terapiei, medicul m-a chemat la el in birou si mi-a oferit o cruciulita, spunandu-mi : « daca tu crezi ca eu te-am vindecat, nu ai inteles nimic. » Cert este ca eram dupa 2 recaderei, in faza terminala, in 1996 si cu una dintre cele mai teribile tipuri de leucemie, LAL T. Astazi, dupa aproape 22 de ani, ii sunt recunoscatoare lui Dumnezeu ca mi-a indreptat pasii catre oameni minunati, care prin credinta, au gasit solutiile care m-au vindecat
Mai pe larg putem discuta in cadrul sedintelor de coaching sau mentoring, cand ofer sfat personalizat in functie de situatiile concrete ale clientului si de interesul principal al sau.
Va imbratisez cu drag
Monica,
Life COACH, formator, Mentor, Presedinte ARIL
monicabunaciu@gmail.com

Care este rolul familiei si a prietenilor in drumul catre vindecare?

Familia, rudele si prietenii joaca un rol deosebit de important in acest drum al vindecarii.
Ei au rolul de a se ocupa de partea logistica si de a gasi solutii materiale si informationale de calitate.
Pacientul este un om bolnav, nu este nici o victima, nici un idiot. El trece doar printr-o perioada dificila, in care are nevoie de sustinere si incurajare.
Deseori este important sa ii ocupati pur si simplu timpul si mintea cu ganduri pozitive, sa ii aduceti aminte de situatii in care a fost fericit, in care a reusit sa obtina ceea ce isi dorea, sau in care desi a fost greu, a trecut cu brio printr-o experienta.
Puteti sa jucati diferite jocuri de societate
Puteti sa ii oferiti momente de calitate in care sa discutati despre orice este pozitiv, in care sa uite de greutati, de frica si de durere
Puteti sa ii asigurati igiena, sa il ajutati sa isi pastreze locul in care sta curat
Puteti sa ii aduceti hrana sterila si care sa fie in conformitate cu regulile indicate de medic sau de documentele din spital referitoare la igiena si nutritie.

Evitati sa ii spuneti ca totul va fi bine sau ca sunt oameni care merg pe strada si le cade un ghiveci in cap…astfel de exemple sunt extrem de enervante si fac dovada faptului ca nu intelegeti nimic din trauma lui, a pacientului.
Acceptati faptul ca nu il veti intelege niciodata daca nu treceti prin acea experienta, deci ca singura alternativa este sa acceptati ca ii este greu, sa ii fiti alaturi si sa ii oferiti sprijin, timp si iubire.
Mai pe larg putem discuta in cadrul sedintelor de coaching sau mentoring, cand ofer sfat personalizat in functie de situatiile concrete ale clientului.

Va imbratisez cu drag
Monica,
Life COACH, formator, Mentor, Presedinte ARIL
monicabunaciu@gmail.com

Care este rolul asistentilor in drumul catre vindecare?

In publicatia Nursing in Today’s World se spune ca nursingul presupune acordarea ingrijirii intr-o diversitate de probleme de sanatate. Prin urmare, consideram că medicul se ocupa cu gasirea solutiilor de vindecare a pacientului, iar nursingul/ asistentul medical, cu îngrijirea acestuia.
Asadar, asistentul medical este o persoană care acorda ingrijire, care pune in aplicare tratamentele indicate de medic.
Indiferent că e vorba de administrarea unor medicamente, de recoltarea sangelui, de introducerea unui aparat intravenos sau chiar de simpla mutare a pacientului, un asistent medical trebuie să fie extrem de atent.
Meseria de asistent medical intr-o sectie de oncologie nu este simpla. Pacientul deseori, din cauza frustrarilor, durerilor, situatiei in care se afla in general, devine agresiv. Uneori nu isi poate controla reactiile si atunci poate avea un comportament necontrolat, fie fata de cei dragi, fie fata de personalul medical.
S-a intamplat de exemplu, ca un pacient, speriat de faptul ca a lesinat si ca asistenta nu era langa el, a aruncat cu o sticla cu apa in ea. Pe de o parte disperarea l-a facut sa reactioneze in acest fel si pe de alta parte era imposibilitatea de a-si controla aceasta disperare. Numarul de asistente este insuficient. In cazul in care asistenta face o terapie sau este ocupata cu alt pacient, este imposibil sa ajunga rapid la pacientul care o cheama.
Personalul medical in general trebuie sa fie competent si vigilent, dar intr-o lume imperfecta, in care lipsurile materiale se manifesta in cotidian, acesti oameni trebuiesc sustinuti. Deseori o vorba buna, o privire plina de recunostinta si un multumesc pot motiva acesti oameni minunati si ii poate ajuta sa faca eforturi si sa fie mai competenti si mai vigilenti
Mai pe larg putem discuta in cadrul sedintelor de coaching sau mentoring, cand ofer sfat personalizat in functie de situatiile concrete ale clientului.

Va imbratisez cu drag
Monica,
Life COACH, formator, Mentor, Presedinte ARIL
monicabunaciu@gmail.com

Care este rolul medicilor in drumul spre vindecare?

Medicii sunt acei profesionisti care s-au specializat intr-un anumit domeniu – pe langa faptul ca au studiat ani de-a randul medicina. Ei au menirea sa gaseasca cele mai bune solutii terapeutice in scopul obtinerii vindecarii sau imbunatatirii calitatii vietii atunci cand medicina se dovedeste limitata in fata unor boli grave.
Cei care nu au studiat medicina si nu sunt specializati pe un anumit domeniu de interes, nu au participat la congrese, nu au citit publicatii medicale, nu au cum sa ofere o parere bine documentata, care sa ajute pacientul.
Informatiile gasite pe internet de oameni care nu au pregatirea necesara pentru a face alegerile corecte, pot induce pacientii si pe cei apropiati lor in eroare.
In plus, chiar si cel mai bun specialist intr-o patologie nu poate spune cu exactitate cum va reactiona pacientul la terapii sau ce terapie i se potriveste mai bine, daca nu are rezultatele analizelor complete si la zi.
Deciziile terapeutice se iau in functie de patologie, istoricul bolnavului/alte afectiuni, starea lui fizica la
consult, reactia pacientului la tratament, evolutia bolii si multi alti factori, care pot schimba cursul terapiilor, deci si deciziile medicilor de la un moment la altul.

Prin urmare :
– alegeti medicul in care aveti incredere si urmati intocmai sfaturile sale;
– inainte de internare, daca nu sunteti siguri sau credeti ca va ajuta in alegerea deciziei, obtineti o a doua
parere;
– nu va asteptati sa va garanteze medicul curant parcursul terapiei pana la vindecare; el va poate informa
doar asupra starii actuale;
– datele statistice nu au nici o relevanta; fiecare pacient are o sansa a lui. Indiferent daca – statistic vorbind – sansele sunt de 90% sau de 10%, important este ca pacientul sa faca parte din acel procent ;
– nu faceti combinatii cu terapii alternative fara a cunoaste exact ce reactii chimice genereaza acestea la nivelul organismului sau ce efecte adverse dau impreuna cu terapiile facute in scopul vindecarii.
Mai exact: sunatoarea, grapefruit-ul, rodiile, etc. au efect detoxifiant; dar daca sunt consumate in timpul
unei cure de chimioterapie ele isi fac treaba eliminand substantele toxice (chimioterapia) din organism, terapia nemaiavand efectul scontat, motiv pentru care poate da gres.
Un alt exemplu: terapiile care stimuleaza imunitatea – in cazul leucemiilorl/limfoamelor (boli ale sistemului imunitar) – exista riscul foarte mare de a stimula si boala.
In concluzie: chiar si metode teoretic bune pot fi daunatoare in anumite situatii.
Acolo unde nu stiti ce sa faceti, nu apelati la internet, unde nu stiti cum sa alegeti informatiile corecte de cele incorecte, alegeti experti care sa va ajute!
Mai pe larg putem discuta in cadrul sedintelor de coaching sau mentoring in cadrul carora ofer sfat personalizat


Va imbratisez cu drag!
Monica,
Life COACH, formator, Mentor, Presedinte ARIL
monicabunaciu@gmail.com