TRATAMENT INJECTABIL PENTRU STIMULAREA LEUCOCITELOR

-Factorii de crestere leucocitari-

In momentul in care esti sub tratament chimioterapic, o serie de efecte secundare vor fi inevitabile. Printre acestea mentionam scaderea tuturor globulelor albe(celule albe/leucocite), atat cele bolnave – in cazul maladiilor hematologice- cat si cele sanatoase, crescand si riscul de infectii (perioada de aplazie). De obicei, globulele albe sanatoase se refac pana la urmatoarea cura de chimioterapie, insa exista si cazuri in care acest lucru se intampla foarte lent.

Astfel, pentru a scadea riscul ca pacientul sa se confrunte cu infectii, si pentru ca doza si intervalul intre chimioterapii sa nu fie alterate, medicul apeleaza de multe ori la medicamente speciale: proteine numite „factori de crestere leucocitari” sau factori de crestere granulocitari”, pe scurt „factori de crestere”. Rolul lor este de a stimula maduva in a produce mai multe celule albe, in special din clasa neutrofilelor (granulocitelor).

Exista 3 tipuri de astfel de factori de crestere ce pot fi folositi: lenograstim (denumirea cormerciala a medicamentului: Granocyte), filgrastim (denumiri comerciale: Neupogen, Nivestim, Ratiograstim, Zarzio) si filgrastim pegylat (denumirea comerciala: Neulasta).

De mentionat insa ca aceste medicamente nu sunt necesare pentru toate tipurile de chimioterapie, asa cum am precizat, celulele albe refacandu-se in majoritatea cazurilor de la sine. De asemenea ele nu actioneaza imediat avand o perioada de lucru in medie de 7-14 zile, dependenta de chimioterapia anterioara, pana cand ajung sa restaureze la normal nivelul protector de globule albe. Acest lucru face ca, desi se administreaza aceste molecule pacientul poate prezenta oarecare infectii. Diferenta este ca prin asocierea factorlor de crestere tratamentului antibiotic infectiile se vindeca mult mai repede si nu se extind. De accea masurile de igiena corporala, alimentara si de mediu stricte, acasa sau la spital, trebuie continuate.

Totodata, factorii de crestere mai pot fi uzitati singuri sau dupa o doza inalta de chimioterapie, pentru a stimula maduva sa produca mai multe celule stem care ajung in sange si pot fi recoltate si conservate pentru autotransplant.

Aceiasi factori de crestere reprezinta instrumentul pentru stimularea si mobilizarea catre sangele periferic a celulelor stem la donatorul de maduva oasoasa care doneaza celule stem periferice. In aceasta situatie se porneste de la un numar normal de celule albe in sange si se stimuleaza producerea unei cantitati mai mari pentru ca surplusul sa poata fi donat.

Reactia fiecarei persoane in parte la tratament este diferita. De obicei, efectele secundare nu sunt severe si inceteaza in momentul in care terapia este oprita. Dintre ele mentionam:

– Dureri osoase- se prezinta sub forma unui disconfort la nivelul oaselor pelvisului, spatelui, bratelor sau picioarelor. Se pot administra medicamente anti durere (paracetamol, contramal etc)

– Piele inrosita cu mancarime- acest lucru survine in zona in care injectia a fost administrata. In caz de reactie mai importanta se pot administra antialergice.

– Febra si frisoane. In aceasta situatie trebuie contactat medicul pentru a-i evalua gravitatea, a face diferenta intre o febra datorata medicamentului sau o febra datorata unei infectii in perioada de lucru a medicamentului cand inca globule albe nu sunt inca revenite la normal si pentru instaurarea tratamentului eficace.

– In rare cazuri cand se administreaza la persoanele sanatoase pentru mobilizarea celulelor stem pot da o marire a volumului spline. In cazul in care se apare si o durere in partea stanga a abdomenului trebuie contactat medicul.

– Pentru orice alte simptome este bine sa consultati medicul (de familie, la urgente sau specialistul care va ingrijeste), deoarece un diagnostic corect al altor probleme nu trebuie trecut cu vedere doar pentru ca urmati un tratament cu factori de crestere.

TRATAMENT INJECTABIL PENTRU STIMULAREA LEUCOCITELOR