TRATAMENTUL LEUCEMIILOR ACUTE – Asociația Română Împotriva Leucemiei – ARIL

TRATAMENTUL LEUCEMIILOR ACUTE

Ce este leucemia ?

Leucemia este un cancer de sânge care afectează celulele din maduva osoasă. În mod normal, celulele cresc  și se divid într-un mod controlat. În leucemie, acest proces iese de sub control, celule nu mai ajung la maturitate si raman in stadiul incipient de celula tanara(blast) si începe o supraproducție de celule imature. Aceste celule imature ocupă maduva osoasă din ce în ce mai mult  și opresc producerea normală a celulelor de sange. Există patru tipuri principale de leucemie: leucemia acuta mieloidă (AML), leucemia acuta limfoblastică (ALL), leucemia mieloida cronică (CML) și leucemia  limfatică cronică (CLL). Tipurile de leucemie se deosebesc intre ele în funcție de tipul celulelor din maduva care sunt afectate, manifestari clinice, evolutie si raspuns terapeutic.

Leucemia acută este un tip de leucemie care este foarte agresivă, progresează foarte repede și durata de supraviețuire fără tratament este foarte scurtă. Leucemia cronica este un tip de leucemie care progresează mai lent, iar durata de supraviețuire fără tratament poate fi de luni sau chiar ani.

Leucemiile acute sunt de doua feluri: limfoblastica si mieloida. In ambele cazuri tratamentul incepe cu chimioterapie si poate continua cu transplantul.

Chimioterapia:

-faza de inductie: este faza de inceput care are ca scop distrugerea cator mai multe celule cancerigene. De obicei, in aceasta etapa obiectivul principal este acela de a se ajunge la remisie. Faza de inductie dureaza intre 3 si 8 saptamani

-faza a doua- consolidarea: aceasta faza creste sansele distrugerii celulelor canceroase ramase in corp.

– faza a treia este intretinerea: aceasta faza impiedica revenirea leucemiei.

In cazul leucemiei acute limfoblastice, medicamentele uzitate sunt:

-cytarabine

•etoposide

•doxorubicin

•idarubicin

•mercaptopurine

•cyclophosphamide

•vincristine.

•tioguanine (thioguanine)

•mitoxantrone

•methotrexate

•crisantaspase (asparaginase)

-daunorubicin

Pentru leucemia acuta mieloida, se folosesc urmatoarele medicamente:

·         Citarabina;

·         Daunorubicin;

·         Mitoxantrona;

·         Etoposid;

·         Idarubicin;

·         Fludarabina.

Efecte secundare ale chimioterapiei:

·     Risc crescut de infectii:  chimioterapia actioneaza asupra celulelor bolnave, insa si asupra celulelor sanatoase, reducandu-le numarul pentru un timp, crescand astfel riscul de a dezvolta o infectie. Aceste infectii,  apar de cele mai multe ori din cauza unor bacterii pe care le ai deja in corp, insa nu sunt periculoase decat in momentul in care imunitatea este scazuta. Exista insa medicamente pentru a preveni aceste infectii sau pentru a le trata.

·       Anemia: numarul de celule rosii din organism este scazut, in consecinta te vei simti obosit si fara energie. O transfuzie de sange ar putea rezolva acest efect secundar;

·      Vânătăi si sângerări: trombocitele au rol in coagularea sangelui, in cazul leucemiei mentionate numarul acestora este mai mic decat in mod normal si chimioterapia scade temporar numarul lor. Acest lucru va duce la aparitia vanatailor, sangerarilor. Transfuziile de trombocite pot ajuta in aceste cazuri.

·  Oboseala cronica;

· Gura uscată sau ulcerațiile apar ca si efect secundar al chimioterapiei. Pentru a minimiza acest efect este important sa ai o igiena bucala cat mai buna.

·         Greata: pentru acest efect secundar exista antivomitive pe care medicul ti le va prescrie;

·         Caderea parului.

In cazul leucemiilor acute mieloide, transplantul este imperios necesar, cele acute limfoblastice ajungand la aceasta etapa numai daca factorul de risc este ridicat, adica probabilitatea unei recidive este mare.  Transplantul este de doua feluri: cu celule de la pacient( autolog) si de la donator( inrudit sau neinrudit). Pentru detalii suplimentare privind transplantul, consultati articolul TRANSPLANT de pe pagina noastra.