Virusul HTLV-I

CE ESTE VIRUSUL HTLV-I?

Virusul HTLV-I a fost primul retrovirus uman descoperit. A fost izolat in 1980 de catre echipa condusa de Robert Gallo din Statele Unite ale Americii. Astazi stim cu certitudine ca circa 5% dintre persoanele infectate cu acest virus dezvolta o forma de leucemie. Zonele unde virusul este cel mai activ au fost identificate ca fiind: S-E Japoniei, Caraibele, America Latina si Africa tropicala.

BOLI CU CARE ESTE ASOCIAT:

De la bun inceput virusul a fost asociat unei leucemii limfoide cu celule T adulte, de unde si numele virusului: Human T cell Leukemia/Lymphoma Virus. Maladia Leucemie/ Limfom cu celule T adulte este specifica zonei Japoniei acolo unde intr-un an apar 700 de cazuri noi dintr-un milion de oameni infectati.

O alta boala asociata infectiei cu virusul mai sus numit este „tetrapareza spastica tropicala” a carei incidenta este crescuta in Antile si Guyana franceza. Per total, probabilitatea dezvoltarii uneia dintre cele doua patologii dupa infectarea cu virusul este de 5%.

TRANSMITEREA:

Transmiterea virusului: in tarile afectate endemic, transmisia se face de la mama la copil, avand cea mai mare rata, de 15-20%. Pe locul 2 sunt relatiile sexuale, transmiterea facandu-se de la barbat la femeie. Urmeaza transfuziile de sange, responsabile si ele de contactarea virusului.

SIMPTOME SI TRATAMENT PENTRU TIPUL DE LEUCEMIE INDUS DE VIRUS:

Leucemia/Limfomul cu celule T adulte este o forma de cancer agresiva, cu o evolutie rapida, rezistenta la chimioterapie si se manifesta cu precadere asupra indiviziilor intre 20 si 70 de ani. Simptomele de obicei variaza: se pot „ascunde” pe o perioada de timp sau se pot observa ganglionii limfatici umflati ori ficatul marit. In formele acute, pacientul poate avea in organism celulele maligne, dar fara simptomatologie o perioada lunga de timp. Asocierea chimioterapiei cu diferite antivirale, incepe sa aduca speranta, mai ales in cazurile cronice, insa prognosticul pentru astfel de forme de leucemie sau limfom este unul sumbru.

La ora actuala, din pacate, nu exista un vaccin impotriva acestui virus.

5 comentarii la „Virusul HTLV-I”

 1. buna!am si eu intrebare am fost sa donez sange si cand mi au iesit analizele mi au zis ca am virusul htlv I si II ce as putea sa fac nu am prea multe informatii despre virusul asta va rog mult sa mi raspundeti

  • Infectia cu virusii htlv 1 si 2 nu trebuie echivalata cu declansarea bolilor specifice. Peste 90% dintre persoanele infectate traiesc pana la sfarsitul vietii fara sa prezinte nici un simptom. Printre bolile pe care acesti virusi le pot provoca se numara leucemia acuta cu celule T, diverse tipuri de limfom, mielopatie, artrita, dermatita. Daca virusul a fost contactat la varsta adulta, pericolul este mai mic, intrucat virusul are nevoie de 25-30 de ani de incubatie. In legatura cu simptomele si tratamentele, cele mai bune si mai complete informatii pot fi gasite aici: http://www.htlv1.eu/index.html.
   La acestea am adauga urmatoarele informatii importante pentru pacientii romani:
   – Atentie! Htlv 1 si 2 se pot transmite de la mama la fat, prin placenta si mai ales prin alaptare. Testarea in timpul sarcinii este obligatorie, pentru ca fara alaptare riscul de transmisie scade semnificativ (1 din 4 copii este infectat cand exista alaptare vs. 1 din 20 cand nu exista alaptare).
   – Virusii se pot transmite si pe cale sexuala, in special de la barbat la femeie, de aceea se recomanda folosirea prezervativului.
   – Pentru purtatorii asimptomatici, se recomanda efectuarea unor analize de sange specifice din 6 in 6 luni (hemograma, calcemie etc.). Pentru a fi luat/a in observatie, mergeti la Spitalul Victor Babes, dr. Radoi.
   – Exista studii japoneze care propun ceaiul verde in cantitati mari ca element ce poate contribui la scaderea viremiei de htlv. Puteti arunca o privire aici: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15245597.
   Va stam la dispozitie pentru alte intrebari punctuale.

 2. Am si eu o intrebare am fost depistata cu HTLV2, la ce sa ma astept, ma simt destul de slabita, nu prea am forta fizica, poate fii de la acest virus? Sau e din alta cauza

 3. Buna ziua. Va rog imi puteti da si mie niste informatii despre virusul HTLV? Sotul meu a facut de curand analizele si HTLV-ul ia iesit pozitiv. Imi puteti spune care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmam si ce riscuri sunt? Multumesc.

 4. Buna ziua,

  Toate informatiile necesare si verificate de noi sunt mai sus – in primul raspuns detaliat de pe aceasta pagina. Recomandam consulturile din 6 in 6 luni la dr. Radoi, Spitalul Victor Babes, specialist in domeniu. Pe curand!

Comentariile sunt închise.